niedziela, 15 stycznia 2012

Koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione pieczarkami

Uwielbiam ciasto francuskie i pieczarki pod każdą postacią :)
Smaczna przekąska na ciepło i na zimno.


Składniki (na 12 porcji):
6 dużych pieczarek
3 łyżki seka mascarpone
3 łyżki śmietanki
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 mała cebulka
1 łyżka oliwy do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz

Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć (szklanką) 12 kółek, nieco większych niż średnica 1 foremki na muffinki. Do każdego zagłębienia foremki włożyć po jednym tak wyciętym okręgu (nie trzeba dodatkowo natłuszczać formy). Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto. Cebulkę drobno posiekać, również usmażyć. W miseczce połączyć pieczarki, cebulkę, tymianek z jajkiem serkiem i śmietanką. Przeyprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wyłożonej ciastem włożyć łyżkę nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piec do momentu, gdy ciasto lekko zbrązowieje (ok. 15 min). Podawać letnie lub zimne.

Przepis pochodzi z kuchni Agaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz