środa, 7 sierpnia 2013

Sernik niebiański



Spód:
• pół szklanki pokruszonych ciastek, np. digestive

Masa:
• 900 g serka śmietankowego, zmielonego (używam serka tłustego 'President')
• 2/3 szklanki cukru
• 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
• 2 całe jajka
• 3 białka

Wykonanie:

Formę okrągłą o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać pokruszone ciastka.
Mikserem ubić ser z cukrem i ekstraktem. Dodawać całe jajka, miksując po każdym, następnie stopniowo białka, miksując. Masę serową wylać na spód okruszkowy.
Piec około 1 h w temperaturze 165ºC, jak będzie się zbyt szybko rumienił, przykryć folią aluminiową. Przed podaniem schłodzić minimum przez 4 godziny w lodówce.
Smacznego :)
Jak widać, dwa razy piekłam i dwa różne wypieki ;)

A niżej połączenie oreo i sera z powyższego przepisu.
Przepis pochodzi Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz