środa, 26 grudnia 2012

Sernik waniliowy na migdałowym spodzie


Składniki:
Spód: (pochodzi z mojewypieki)
250 g mąki pszennej
200 g masła
125 g jasnego brązowego cukru (dałam mniej)
100 g zmielonych migdałów
1 żółtko
W dużej misce wymieszać składniki. Szybko wyrobić, owinąć folią, schłodzić w lodówce 2 godziny.
Formę (tortownica o średnicy min. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią schłodzone ciasto, robiąc także 2 cm boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut na złoty kolor, ostudzić.

Masa: (pochodzi z Kwestii Smaku)
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
60 g miękkiego masła
225 ml śmietany kremówki
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa razem z miękkim masłem. Wymieszać ze śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić na pianę razem z resztą cukru (nie na sztywno). Wymieszać twaróg z żółtkami, następnie dodać ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną, a na koniec połączyć z pianą z białek.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę (nie blachę!) wstawić brytfankę lub blaszkę z gorącą wodą z całego czajnika. Masę serową wyłożyć na przygotowany spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na środkową kratkę, na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej (sernik zachowa jasny wierzch) i piec przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. Stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika i powoli studzić sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz