środa, 26 grudnia 2012

Pierniczki



Składniki:
50 dkg mąki,
20 dkg miodu (pół na pół prawdziwy i sztuczny), 
10 dkg cukru, 
5 dkg masła, 
1 jajko, 
1 łyżeczka sody, 
przyprawa do piernika 
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy 
ciemniejszy kolor) 

Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, następnie cukier i masło. 
Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko. 
Wlać składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić. 
Ciasto uformować w kulę i zostawić w lodówce na 1-2 dni. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. 

Przepis znaleziony na forum gazetowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz