50 dkg mąki,
20 dkg miodu (pół na pół prawdziwy i sztuczny),
10 dkg cukru,
5 dkg masła,
1 jajko,
1 łyżeczka sody,
przyprawa do piernika
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy
ciemniejszy kolor)
Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, następnie cukier i masło.
Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko.
Wlać składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić.
Ciasto uformować w kulę i zostawić w lodówce na 1-2 dni. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Przepis znaleziony na forum gazetowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz