poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Mazurek fistaszkowy z mleczną czekoladą





Składniki na ciasto kruche:
35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka

Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej zmiksować  w  malakserze.  Owinąć
folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć
nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być
wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można
ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać
widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia.
Ostudzić.

Krem orzechowy:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
150 g serka mascarpone
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować  z  masłem orzechowym. Dodać  lekko  przestudzoną
białą czekoladę, zmiksować.
Kremem posmarować wierzch mazurka.

Ponadto:
1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po
nich rozprowadzić czekoladę (najlepiej nieregularnie, kleksami).
Schłodzić.
Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

A przepis znalazłam tu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz