Smakują troszeczkę inaczej, ale tłuszczu mniej w faworkach i w... powietrzu ;)
Składniki na ok 50 sztuk:
- 25 g margaryny Kasia
- 170 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, żółtka, śmietanę i spirytus. Szybko zagnieść w misce ciasto, przepuścić przez maszynkę do mięsa i zawinąć w folię aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i nożem wykroić paski o szerokości 3 cm. Każdy naciąć na środku i przełożyć jedną końcówkę przez nacięcie. Faworki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 7 minut w 160 stopniach. Faworki po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Ps.
Pominęłam mielenie przez maszynkę.
Przepis znaleziony ewusiowesmaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz