poniedziałek, 28 stycznia 2013

Faworki z piekarnika


Smakują troszeczkę inaczej, ale tłuszczu mniej w faworkach i w... powietrzu ;)



Składniki na ok 50 sztuk:
  • 25 g margaryny Kasia
  • 170 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder do posypania

Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, żółtka, śmietanę i spirytus. Szybko zagnieść w misce ciasto, przepuścić przez maszynkę do mięsa i zawinąć w folię aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i nożem wykroić paski o szerokości 3 cm. Każdy naciąć na środku i przełożyć jedną końcówkę przez nacięcie. Faworki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 7 minut w 160 stopniach. Faworki po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Ps.
Pominęłam mielenie przez maszynkę.
Przepis znaleziony ewusiowesmaki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz