czwartek, 29 grudnia 2011

Migdałowe księżyce

Przepis na pyszne, pachnące i szybko znikające ;) ciasteczka znalazłam na blogu Alby


Składniki na ok 50 szt.:
250 g mąki
100 g mielonych migdałów
90 g cukru + 75 g
180 g zimnego masła
szczypta soli
kilka kropel esencji migdałowej
10 łyżeczek cukru waniliowego

Wykonanie:
Mąkę, migdały, 90 g cukru, szczyptę soli, esencję migdałową oraz posiekane masło zagnieść, wyrabiając gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je na 1 godzinę do lodówki.
3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170oC.
Z ciasta uformować 3 – 4 wałeczki. Każdy wałek pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Małe rolki formować na kształt księżyców. Końce rogalików lekko zagnieść formując szpice.
Ciasta ułożyć na 3 blachach. Blachy jedną po drugiej wkładać do piekarnika. Piec 13-15 minut.
Pozostałe 75 g cukru wymieszać z cukrem waniliowym. Rogaliki natychmiast po wyjęciu z piekarnika obtaczać w cukrze. Następnie pozostawić do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz