poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Szybkie bułeczki śniadaniowe



Potrzeba matką... wypieków :)

Składniki:
300 g mąki pszennej 
1 saszetka drożdży suchych (7g) 
po płaskiej łyżeczce soli i cukru 
1 łyżka oleju 
200 ml ciepłej wody 

Wszystkie skladniki wrzucic do miski, mikserem przez okolo 5 minut polaczyc skladniki, 
ciasto powinno lekko odchodzic od miski. Przykrywamy sciereczka i stawiamy w cieple 
miejsce z dala od przeciagu. Jak nie mam czasu, to nagrzewam piekarnik do 50°C, kiedy 
osiagnie ta temperature, wylaczam piec i zostawiam tylko swiatlo, wstawiam miske 
(oczywiscie bez sciereczki;-),i po pol godzinie ciasto jest wyrosniete. Ciasto wyjac na 
oproszony maka blat, lekko ugniesc i podzielic na 8-9 sztuk, uformowac buleczki. Ulozyc 
na blaszce w odstepach, naciac wzdluz i ponownie odstawic do wyrosniecia. Ja wtedy 
wstawiam ponownie do pieca i po okolo 15 minutach wlaczam piekarnik na 200°C i pieke 
15 minut. Jesli rosna po za piecem, kiedy podwoja objetosc, wkladamy do pieca 
nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut. 


Przepis pochodzi od sylwia 1607.

PS. Nawet w moim wykonaniu wyszły bardzo szybkie...

Mazurek fistaszkowy z mleczną czekoladą





Składniki na ciasto kruche:
35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka

Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej zmiksować  w  malakserze.  Owinąć
folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć
nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być
wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można
ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać
widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia.
Ostudzić.

Krem orzechowy:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
150 g serka mascarpone
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować  z  masłem orzechowym. Dodać  lekko  przestudzoną
białą czekoladę, zmiksować.
Kremem posmarować wierzch mazurka.

Ponadto:
1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po
nich rozprowadzić czekoladę (najlepiej nieregularnie, kleksami).
Schłodzić.
Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

A przepis znalazłam tu!

Mazurek orzechowy


Przepyyyysznyyyyyy!


Przepis znalazłam tu!

Ciasto: 

szklanka orzechów* (użyłam 300 g, L.)
15 dag masła
8 łyżek cukru
pół szklanki mąki (użyłam 80 g, L)
3 białka
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa: 
3 żółtka
8 łyżek cukru
cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy do dekoracji

sposób przygotowania
Orzechy mielę w malakserze. 
Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję cukier. 
Z białek ubijam sztywną pianę. 

Składniki ciasta delikatnie mieszam, dodając do utartego masła na przemian przesiana mąkę, pianę i zmielone orzechy. 
(Wymieszałam masę orzechową z mąką, a na końcu dodałam pianę z białek, lekko mieszając ją łyżką, L.)

Ciasto wkładam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (użyłam formy o wymiarach 23x33 cm, ale sądzę, że można w większej, wyłożonej papierem do pieczenia, L.). Piekę około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku (piekłam 20 minut w 180 st C, L). 

Przygotowuję polewę : żółtka ucieram z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Przesiewam do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. 

Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i natychmiast smaruję polewą, dekoruję kawałkami orzechów i ponownie wstawiam do piekarnika na 3-4 minuty (Piekłam 7 minut, L).

*Orzechy uprażyłam wcześniej przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st C, L.

PS. Użyłam orzechów zmielonych.